Betallösningar på offentliga toaletter – för en tryggare besöksupplevelse
Med betallösningar skapar vi tryggare och mer tillgängliga offentliga miljöer, det förlänger livslängden och minskar underhållskostnaderna på toalettbyggnaderna.
Offentliga toaletter har blivit en naturlig del i våra städer, men även i våra naturreservat, på våra stränder, lekplatser och vandringsleder. Men när toaletterna är gratis ser vi att de ibland utnyttjas på felaktigt sätt.
- Det händer att offentliga toaletter vandaliseras och utnyttjas, vilket skapar en otrygg och otillgänglig miljö för allmänheten – med betallösning minskar problemen, säger Mikael Liljedahl, Driftansvarig på Danfo360 – Danfos drift och underhållsavdelning som är specialiserade på offentliga toaletter.
Tillfället gör förövaren
Det tar en minut att klottra ner vägarna på en offentlig toalett – men det kan ta flera timmar att sanera. En nedklottrad toalett skapar en sämre användarupplevelse. Och saneringen innebär dyra kostnader för ägaren samtidigt som toaletten kan behöva vara avstängd under en längre tid. Det resulterar i att de som verkligen är i behov av toaletten inte kan nyttja den.
– När du kommer till en betaltoalett så betalar du för tillgänglighet och fräschhet. Och det är det vi vill erbjuda våra kunder och deras slutanvändare, säger Mikael Liljedahl.
Offentliga toaletter för en tryggare miljö
En annan olycklig följd av gratistoaletterna är att de i vissa fall också utnyttjas på ett felaktigt sätt och som tillfälliga sovplatser för samhällets utsatta. Det skapar en otrygg och otrevlig miljö för besökarna. Ur den problematiken skapades betallösningar som implementeras på allt fler platser runt om i landet.
– Syftet är inte att lämna folk ute. Utan för att öka tillgängligheten samt även att fortsätta kunna erbjuda trygga, hela, rena och tillgängliga offentliga toaletter för dem med behov. Betallösningar har blivit en lösning för oss och våra kunder att göra det. Vi har redan sett en drastisk förändring på de toaletter som nu kostar pengar och resultatet blir att fler kan använda de offentliga toaletterna, berättar Mikael Liljedahl.
50 års erfarenhet av offentliga toaletter
Danfo har jobbat i decennier med att utveckla både den offentliga toaletten och det drift och underhåll som krävs för att de offentliga toaletterna ska hålla länge samtidigt som de är fräscha, hela och rena. Sedan de införde betallösningar har de offentliga toaletterna fått tillbaka sitt ursprungliga syfte – att finnas tillgängliga för alla människor i behov i såväl stad som natur.
Betallösningar för nya och befintliga offentliga toaletter
Framgångarna med vad en betallösning innebär för offentliga toaletters hållbarhet, livslängd och tillgänglighet har blivit tydligt. Att ta fem kronor för inträdet har minskat klottret och skiftat besöksklientelet.
– Eftersom många av våra offentliga toaletter funnits med ett tag har vi i många fall gjort efterinstallationer för betalning. Och nu är det en given del redan i design- och konstruktionsstadiet, säger Mikael Liljedahl.
Mynt, kort eller mitt emellan
Att gå från myntbetalning till kortbetalning ökade användandet ännu mer och har blivit en önskad lösning från besökarna.
– Vi rekommenderar alla våra kunder att välja vår Nayax-lösning som tar såväl kort, Apple pay och Google pay. Swish är på gång, men där har vi en utmaning i att det är en svensk företeelse och därför utesluter turister. Vi vill att offentliga toaletter ska finnas tillgängliga för så många som möjligt, säger Mikael Liljedahl.
Bästa lösningen för en lyckad upphandling
Att tveka kring betallösningar för toaletten ska inte påverka hur en kommun agerar i en upphandling av offentliga toaletter.
– Det händer att kommuner låser sig vid gratislösningar redan när de upphandlar offentliga toaletter. Och inledningsvis kanske man vill att toaletten ska vara gratis. Men på sikt kanske man vill koppla på en betallösning och då behöver det alternativet finnas med redan från början vid en upphandling, avslutar Mikael Liljedahl.