En offentlig toalett med konstnärligt uttryck
Lidköpings anrika torg behövde en offentlig toalett, men omgivningen begränsade möjligheterna. Lösningen blev ett konstverk med användbar kärna.
Unik offentlig toalett i Lidköping
Trots att den öppna ytan i Lidköpings centrum går under namnet Nya stadens torg är den allt annat än nytillkommen. Torget har anor från 1600-talet och är av riksintresse för kulturmiljövård.
– Det är en känslig miljö, ska man ändra något här måste man vara hänsynsfull, konstaterar stadsarkitekt Anders Hansson.
Samtidigt har torget utan tvekan varit i behov av en offentlig toalett. Kommunen valde att lösa den kniviga ekvationen med en unik toalettbyggnad som inte enbart gav invånarna en chans att lätta sig, utan också en konstnärlig upplevelse knuten till stadens historia.
I Lidköping fanns nämligen under många år en av Sveriges mest välrenommerade porslins- och keramiktillverkare Rörstrand, och fortfarande finns en liten produktion av kakel och keramik på orten. Genom att köpa in den offentliga toaletten Tetragon - klädd med en särskild typ av skiva kunde man smycka dess fasad med lokalt producerade kakelplattor.
– Vi behövde ett underlag som tålde både fukt och tyngd och det var inga problem att ordna. Danfo utformade toalettbyggnaden efter våra önskemål, säger Henrik Gustafsson, projektledare på Lidköpings kommuns fastighetsavdelning.
Konstnärlig offentlig toalett med inspiration lokalt men även från Marocko
Konstnären Astrid Sylwan, som arbetat med Porslinsfabriken i Lidköping i andra sammanhang och som bland annat är representerad i Stockholms nya tunnelbanestationer, anlitades för att smycka kaklet. På så vis fick man i ett drag både ett prydande konstverk och en serviceinrättning på torget.
Konstnären fick fria händer och skapade en lokalt, men också marockanskt, inspirerad vägg. Resultatet föll både beslutsfattare och kommuninvånare i smaken och toaletten är nu ett vackert inslag i den traditionella stadsmiljön.
– Vi är väldigt nöjda med resultatet, toaletten har blivit lite av en pärla i staden, säger Anders Hansson