Värnamo centrum möter alla behov med ny offentlig toalett

Värnamo, Sverige

Värnamo centrum har fått sin första offentliga toalett. Samtidigt har servicenivån för stadskärnans besökare höjts ordentligt.

Första offentliga toaletten i Värnamo centrum

Värnamo centrum har nu fått sin första offentliga toalett, vilket innebär att servicenivån för stadskärnans besökare höjts ordentligt. Lättillgängliga toaletter är en förutsättning för att allmänheten ska kunna uppehålla sig på offentliga platser under längre perioder, inte bara i stora centrumkärnor utan även på mindre orter.

Satsning på offentlig toalett efter önskemål från köpmannaföreningen

Värnamo kommun såg nyttan och fördelarna med en fristående offentlig toalett och bestämde sig för att satsa. "Det har också varit ett önskemål från köpmannaföreningen under en längre tid," säger Sven Strömberg, fastighetsingenjör och den som lett toalettprojektet från Värnamo kommuns sida.

Danfo vinner upphandling för offentliga toaletter enligt LOU

När placeringsfrågan var löst sattes upphandlingsprocessen i gång. Den genomfördes enligt lagen om offentlig upphandling (LOU), som vanns av Danfo. "Få i Sverige, om ens någon, kan konkurrera med dem," konstaterar Sven Strömberg.

Anläggning utformad i samråd med kommunen

I samråd med kommunen lämnade Danfo förslag på hur anläggningen skulle kunna utformas, och förslaget föll i god jord hos beställaren. I november 2015 invigdes anläggningen, en Tetragon 120 med tre toaletter: Två av standardstorlek och en handikappanpassad. Sedan dess sköter Danfo också driften.

Offentlig toalett av stor betydelse för stadskärnan

"Det betyder jättemycket för stadskärnan att ha en offentlig toalett. Den står på ett grundläggande sätt i allmänhetens tjänst," säger Sven Strömberg.

Danfos arbete får högt betyg av fastighetsingenjören

"Skulle jag betygsätta Danfos arbete under hela processen skulle det bli en kraftig femma. De har skött sig till punkt och pricka, jag är verkligen imponerad. Serviceminded, lyhörda och angelägna om att kunden är nöjd… Jag kommer absolut att rekommendera dem till andra aktörer i framtiden," avslutar Sven Strömberg.