Offentlig toalett med färgglad lösning på kreativa piren

Oslopiren Helsingborg, Sverige

I väntan på nya bostäder har Oslopiren i Helsingborg blivit centrum för invånarnas fria kreativitet. Med Danfos hjälp har även den offentliga toaletten blivit en del av upplevelsen.

En gång i tiden stannade färjetrafiken till här på sin väg mellan Köpenhamn och Oslo. I folkmun lever det gamla namnet Oslopiren fortfarande kvar, men i själva verket har området förändrats radikalt.

Pixlapiren - centrum för kreativitet 

Numera är Pixlapiren, som den bytt namn till, centrum för invånarnas egen kreativitet. Vem som helst kan låna en egen ”pixel” – en 10 gånger 10 meter stor yta – och använda den till i princip vad som helst. Samtidigt har området förvandlats från ett ganska trist ingenmansland till ett estetiskt häftigt ställe. Sjöfartscontainrar har ställts upp och målats i starka färger och väggar har målats av graffitikonstnärer.

– Tanken har varit att få till en helhet som inte minst lockar skolungdomar, säger Georg Hermann, byggnadsingenjör på Helsingborgs kommun.

Offentlig toalett vid Oslopiren, Helsingborg

 

Offentlig toalett till populär samlingsplats

Det verkar ha funkat – särskilt sommartid är Pixlapiren en populär samlingsplats för unga. Odlingar, skejtytor och volleybollplaner har vuxit fram i området och mer är på gång. Där många människor vistas behövs också offentliga toaletter. Helsingborgs kommun ville att den offentliga toaletten skulle smälta in i miljön och med Danfo som leverantör hittade de en både häftig och prisvärd lösning: Genom att klä en Tetragon 110 med plåtkassetter lackerade i glada färger fick de precis den effekt de önskade. Och den dag byggnaden inte längre behövs på Pixlapiren kan den enkelt flyttas och göras om för att passa i en annan miljö.

Offentlig toalett som är lätt att anpassa

– Vi köper löpande in offentliga toaletter och för oss är det jätteviktigt att vi kan anpassa dem efter omgivningarna. Om toaletten ska stå i en skogskant väljer vi träpanel, i en äldre omgivning passar det med Falu rödfärg och vita knutar och så vidare. Vi har fastnat för Danfo eftersom deras produkter är lätta att anpassa, säger Georg Hermann.

Helsingborgs kommun har valt att teckna ett ramavtal kring offentliga toaletter med Danfo. På så vis slipper man göra en ny upphandling varje gång man vill etablera en ny offentlig toalett i kommunen.

– Jag är väldigt glad att Danfo vann upphandlingen. De är engagerade och tar ansvar, vilket gör att man inte måste ha full kontroll i alla projekt hela tiden. Det underlättar mycket i min arbetsvardag, säger Georg Hermann.

Är du också i behov av en offentlig toalett likt Helsingborg? Kontakta Jessica

Jonathan Bogren

Marknads- och försäljningschef