Ökning av böter för offentlig urinering i Sverige: Behovet av fler offentliga toaletter

Enligt rapporter från P4 Västernorrland upplever Sverige en betydande ökning av personer som bötfälls för förargelseväckande beteende, särskilt de som urinerar på offentliga platser. Denna trend är särskilt märkbar i de nordliga och centrala regionerna, där antalet fall har mer än fördubblats mellan 2018 och 2022. Men, det är viktigt att notera att denna trend inte är begränsad till dessa områden. Snarare har hela landet upplevt en liknande ökning. En lösning kan vara offentliga toaletter.

Enligt Daniel Westerlund, en polistjänsteman i Sundsvall, sker de flesta fallen av offentlig urinering i närheten av barer och restauranger. Detta betyder att det främst är på dessa platser som personer ertappas och bötfälls.

Varför Urinerar Folk Offentligt? 

Men vad ligger bakom denna ökning? Och vilka lösningar finns det för att tackla detta växande problem?

En möjlig förklaring kan vara en brist på tillgängliga offentliga toaletter, särskilt under kvällstid när barer och restauranger har högsta beläggning. På så sätt blir det svårare för individer att hitta lämpliga platser för att lindra sig, vilket leder till att de tvingas välja mindre lämpliga alternativ - vilket slutligen resulterar i böter.

Offentliga toaletter

Behovet av Fler Offentliga Toaletter: Ett Steg mot Lösningen

Därför kan en lösning vara att öka tillgängligheten av offentliga toaletter, särskilt i områden där dessa incidenter är mest förekommande. Detta skulle kunna ske genom att införa mer frekventa toalettanläggningar, samt att förlänga öppettiderna för befintliga toaletter till senare på kvällen. Dessutom kan mer information och skyltning om var offentliga toaletter finns hjälpa allmänheten att undvika böter.

Offentliga toaletter kan vara lösningen

Att Öka Tillgängligheten av Offentliga Toaletter: Ett Förslag till Förbättring

För att göra detta effektivt kan kommuner och stadsplanerare samarbeta med lokala företag, särskilt de i restaurang- och barbranschen, för att skapa partnerskap som kan underlätta byggandet av nya offentliga toalettanläggningar och underhåll av befintliga.

Ökningen av böter för offentlig urinering i Sverige är ett problem som kräver omedelbar uppmärksamhet. Genom att öka tillgängligheten av offentliga toaletter kan vi hoppas på att förhindra att fler individer bötfälls för detta förargelseväckande beteende, samtidigt som vi förbättrar levnadsvillkoren för alla.

Antal utfärdade böter för offentlig urinering i Sverige år 2018-2022

Polisregion 2018 2022
Bergslagen 225 262
Mitt 199 404
Nord 110 240
Stockholm 199 306
Syd 235 365
Väst 365 579
Öst 226 348
Övriga 2 1
Totalt 1561 2505


Källa: Allt fler får kissböter i Sverige - P4 Västernorrland | Sveriges Radio

Ta kontakt med oss så kan vi hjälpa dig med en lösning

Ola Lundström

Affärsområdesansvarig