Frank Fredriksen

En offentlig toalett längs med vägen eller i naturområdet är ingen självklarhet – även om det borde vara det. Och det krävs mer än bara tömning för att skapa en trygg och fräsch upplevelse.

DSC_6976.jpg

Säg hej till Frank Fredriksen – ansvarig för service och eftermarknad på Danfo AS i Norge. Frank har jobbat på Danfo i fem år och ansvarar även för moduletprojekt, renoveringsprojekt och toalettbyggnader.

Men du Frank, hur kommer det sig att du jobbar med just offentliga toaletter?

Det är en tillfällighet egentligen. Jag visste inte vad Danfo var riktigt när jag sökte mig hit, sen tänkte jag ”offentliga toaletter, hur svårt kan det vara?”. Men sen insåg jag att det handlar om mer än bara toaletter, det handlar om människor. Toaletter är otroligt viktiga för våra offentliga miljöer och måste alltid finnas tillgängliga.

Och på tal om tillgänglighet, var behöver vi offentliga toaletter?

Offentliga toaletter behövs egentligen överallt. Rastplatser är väldigt utsatta i Norge, våra lastbilschaufförer och bilresande turister behöver tillgång till trygga och fräscha toaletter. Många kommer till Norge för att uppleva vår natur och var du än befinner dig – på badplatsen, på vandringsleden eller i stan så ska det finnas tillgång till toalett.

Du jobbar ju med service av offentliga toaletter. Finns det något du önskar fler förstod om ditt arbete?

Det skulle väl vara att mitt jobb inte handlar om att tömma en toalett, utan att se till att när besökarna använder dem så ska allt fungera felfritt. I våra offentliga toalettbyggnader ligger många tekniska lösningar, och jag ser till att våra produkter fungerar och erbjuder det vi lovar.

Om Danfo var en person, hur skulle du beskriva hen?

En stabil och trygg person som du kan lita på. Någon du kan vända dig till när du känner en oro, vill dela med dig eller söka stöd. Här är det högt i tak och vi delar med oss av livet – både arbetslivet och privatlivet.

Så det är lite som en familj?

Nej, vet du. Det är nästan ännu närmare än så, haha!

Hur ser framtiden för dig och Danfo ut nu då?

Den ser ljus ut! Sen jag började jobba här har jag utvecklats otroligt mycket. Jag är nyfiken av mig och tycker det är kul med nya kunskaper, ny teknik och nya produkter. För Danfos del så producerar vi nya saker, och i takt med ny teknik, nya lösningar kan vi erbjuda ännu bättre produkter. Vi tar mer mark, men det är inte konstigt. Vi är nämligen specialister på offentliga toaletter.