Hyrtoaletten AB förvärvar Nordic Toilet

Utan toaletter skulle vi inte ha några evenemang. Men det är inte enbart toaletter som är nyckeln till lyckade konserter och idrottsevent – utan långsiktiga relationer med högt engagemang och fokus på såväl kunder som slutanvändare. För att stärka sitt erbjudande av problemfria evenemang har Hyrtoaletten AB förvärvat företaget Nordic Toilet och blir nu störst i Sverige på portabla toalettlösningar.

Konserter, löplopp, kulturevent och andra tillställningar är beroende av att det finns tillgång till offentliga toaletter. Men det är ohållbart att installera permanenta toaletter på varje plats det kan hållas ett evenemang. Och det är där hyrtoaletten tar ut sin fulla rätt.

Löplopp kräver hyrtoaletter

– Det måste finnas en möjlighet för besökarna att tillgodose sina mänskliga behov. Och sen finns det ju inte tillgång till vatten och avlopp överallt. Med portabla toaletter finns det integrerat och det går åt 10–20 liter vatten på 1000 besökare. Jämför man med en spolande toalett som kräver 6000 liter vatten för samma antal så är det här en otrolig resursbesparing, säger Pia Arvidsson, vd på Hyrtoaletten AB.

– Många arrangörer ser toaletter som ett nödvändigt ont och något som måste stuvas undan. Men det är snarare så att det är något av det viktigaste som finns på ett evenemang. Det är helt omöjligt att genomföra något typ av event om det inte finns toaletter, säger Patrik Ekman, grundare och vd på Nordic Toilet. 

Långsiktiga relationer för lyckade evenemang

Hyrtoaletten AB grundades 1993 och ägs sedan 2018 av Danfo AB. Målbilden sedan start har varit att, snarare än att bara erbjuda en toalettlösning, förmedla en service. Och den servicen genomsyrar idag hela verksamheten och är nyckeln till deras framgång.

Hyrtoaletten är med i planeringsstadiet för ditt evenemang eller festival

– Vi skapar långsiktiga relationer med våra kunder och tar en aktiv roll redan i planeringsstadiet. Vi är med på diskussionerna för att kunna se hur ett evenemang utvecklas från år till år, vad man kan göra för att optimera flödet och hur många toaletter som behövs och var de behöver stå. På vissa platser ser vi att en toalettvagn är ett bättre alternativ och på andra ställen urinoarer. Det har resulterat i att våra kunder vet att de får ett bekymmersfritt evenemang med full drift och service från början till slut. Och det är oavsett om vi behövs under en dag eller under flera veckor, berättar Pia Arvidsson.

Hyrtoaletten köper upp Nordic Toilet

2022 är ett spännande år för Hyrtoaletten som expanderar genom att köpa upp Nordic Toilet med samtliga portabla toalettenheter och deras kundbas. Nordic Toilet grundades för 10 år sedan och har liksom Hyrtoaletten fokuserat på att erbjuda en bra upplevelse, inte bara för sina egna kunder, utan även för slutanvändaren.

Nordic Toilet förvärvas av Hyrtoaletten som blir marknadsledande på Hyrtoaletter i Sverige

– När vi startade ville vi ta död på de tre största svordomarna om portabla toaletter. Att de var mörka, nedskvätta med kiss, framför allt herrarnas, och de luktade illa. Så vi installerade lampor, utökade erbjudandet till att inkludera urinoarer och såg till att alla våra toaletter doftade citron. Vår affärsidé gick som smör i solsken. Och det beror på att vi tänker mer på de som faktiskt ska nyttja toaletten, snarare än de som ska hyra den, berättar Patrik Ekman.

Hyrtoaletter från norr till söder

I och med förvärvet växer nu Hyrtoaletten till att bli Sveriges största aktör inom hyrtoaletter med 4000 toalettenheter. Och att det är just Nordic Toilet och Hyrtoaletten som genomför den här affären är inte helt otippat.

– Historiskt sett har vi jobbat ganska lika, kundfokus och bra service har varit väldigt viktigt för oss båda. Det kommer bli en spännande vår och sommar, och det känns otroligt viktigt att göra det rätt så att alla blir nöjda. Nu kommer vi kunna bredda vårt erbjudande och nå ut till evenemang i hela Sverige. Med ännu mer utrustning, redan utplacerad från Luleå i norr till Malmö i söder, säger Pia Arvidsson.

– Nordic Toilet har ju varit min bebis och mitt livsverk. Så det känns så skönt att det är just Hyrtoaletten vi säljer till. De har lång erfarenhet, men vi har också alltid utgått från att vi inte har varit konkurrenter. Vi har arbetat som kollegor och jobbat tillsammans många gånger. Därför känns det så rätt i hjärtat att det är Pia som ska fortsätta utveckla och förvalta det vi har byggt upp, berättar Patrik Ekman.  

Hyrtoaletter redo för uthyrning till evenemang och festivaler

Danfo-koncernen stärker sin marknadsledande position

Genom Hyrtoalettens förvärv av Nordic Toilet förstärks Danfo-koncernens strategiskt viktiga ben av portabla toalettlösningar.

- Förvärvet stärker vår marknadsledande position och vi kommer likt övriga produktområden fortsätta att leda utvecklingen mot allt tryggare och cirkulärt hållbara produkter. Hyrtoaletten drivs av personer med stor kunskap och ett fantastiskt engagemang för att hjälpa våra kunder att nå lyckade evenemang. Service och kvalitet är alltid i fokus hos Hyrtoaletten och det kännetecknar även Nordic Toilet. Förvärvet ger oss förutsättningar till fortsatt expansion i hela Sverige samt i Norden, säger Jonas Olsson – Koncernchef Danfo.

Tryggare evenemang med hyrtoaletter

Konserter och andra kulturevenemang ska vara en rolig och minnesvärd upplevelse – och inte minst trygg. Hyrtoaletten såg ett behov av att stärka kvinnors säkerhet i samband med kulturfester, där inte sällan de avskilda toalettområdena skapar problematik. Lösningen blev en helt ny produkt på toalettmarknaden.

 Lapee är en urinoar för kvinnor vid evenemang och festivaler

– Tjejer har tyvärr råkat illa ut på tidigare evenemang med killar som tränger sig på vid toaletterna, framför allt när alkohol har varit inblandat. Därför tog vi fram Lapee, en urinoar för kvinnor. På så sätt kan vi lättare dela upp toalettområdena med urinoarer, en för kvinnor och en för män och göra evenemangen säkrare. Den användes under Roskildefestivalen 2018 med positiva resultat så det ska bli spännande att se hur den tas emot framöver, berättar Pia Arvidsson.

En sommar full av evenemang – och hyrtoaletter

Pandemin satte hela evenemangsvärlden i karantän och med det även samtliga företag som livnär sig på den. Nu när restriktionerna har hävts längtar alla ut igen – artister liksom besökare. Och det innebär full rulle för Hyrtoaletten.

Bröllop kan ha behov av toaletter

– Det känns jättekul och tack vare förvärvet har vi ännu större möjlighet att jobba med fler event och skapa långsiktiga relationer runt om i hela landet. Och en spännande effekt av pandemin är att vi ser ett ännu större behov av hygienlösningar. Tillgången till toaletter ökar möjligheten att tvätta händerna och på så viss undvika smittspridning, menar Pia Arvidsson.

Framtidens behov av portabla toalettlösningar

Nu hägrar evenemang, löplopp och konserter. Och för Hyrtoaletten har säsongen redan dragit i gång med Göteborgsvarvet  tätt följt av H22 City Expo.  Men det har skapats nya marknader under pandemin där behovet av hyrtoaletter varit stort.

Hyrtoaletten på plats med toaletter på Göteborgsvarvet (Löplopp)

– I och med att allt fler har hemestrat under corona har det funnits ett ökat behov av toaletter i parker, vid bad, golfbanor, padelbanor och uteserveringar. Nu väntar en spännande sommar och ännu fler nya spännande uppdrag, avsluta Pia Arvidsson.

Toalett / Urinoar för kvinnor på ett evenemang eller festival

Vill du veta mer om Hyrtoalettens förvärv? Kontakta Danfos koncernchef Jonas eller Hyrtoalettens VD Pia

Pia Arvidsson

VD Hyrtoaletten AB