Nicklas Gryth

Offentliga toaletter är mer än bara toaletter. De är en möjlighet att göra en god samhällstjänst. Vi skapar toaletter som är trygga, tillgängliga och användbara för allmänheten.

DSC_7124.jpg

Säg hej till Nicklas Gryth – projektledaren som började sin resa på Danfo för 12 år sedan, då som reparatör och montör. I sex år har Nicklas i sin nuvarande roll, tagit ett helhetsgrepp om processen från planering till placering av offentliga toaletter.

Nicklas, vad gör du som projektledare egentligen?

– Jag skulle säga att mitt jobb är att hjälpa till så att vi kan leverera bra toalettlösningar på rätt plats i alla sorters miljöer. Som projektledare är jag med redan från start, och att vara tidigt involverad gör att jag kan bidra till att leveransen blir så bra den kan bli, både för vår direkta kund och för allmänheten.

Men du, varför är toaletter så viktiga i våra offentliga miljöer?

Det är en hygienisk funktion som bör finnas i olika miljöer; längs vägarna vid rastplatser, naturmiljöer och inne i städerna. Det finns ett otroligt stort behov och jag tycker att det är viktigt att det görs tillgängligt. Och det är kanske det vi arbetar mest mot; tillgängligheten. För det är det viktigaste av allt, att alla, oavsett om man är ett barn, eller kanske har en funktionsvariation eller sjukdom, ska kunna och vilja använda offentliga toaletter.

Men förutom att vara en hygienfaktor vill vi med våra byggnader bidra till att skapa en trygg stad. Vi ser en ökad problematik med boenden och brottslighet i en del städer och vi arbetar för att vara en del av samhällslösningen. Med rätt placering, utformning och belysning  av den offentliga toaletten skapar vi tryggare och mer tillgängliga miljöer. Dessutom testar vi nya smarta lösningar, så att vi i samarbete med till exempel kommuner, väktare och socialtjänst kan skapa ännu tryggare miljöer.

Det låter helt fantastiskt, var hämtar du din inspiration till innovativa lösningar?

På Danfo är vi nog ganska nördiga allihop, mer eller mindre. Min fru är nog ganska trött på mig för att jag alltid är nyfiken på toalettbyggnader och vill stanna till och titta på toaletter när vi är på semester, haha!
Nu har vi har dessutom övergått till att vara ägda av ett riskkapitalbolag, vilket gör att vi måste utvecklas och förbättras i ännu snabbare takt, vilket har skapat möjligheter för nya innovationer.

Du verkar trivas som fisken i vattnet, hur ser framtiden ut?

– Min tid på Danfo har varit väldigt utvecklande. Det är kul att få möjligheten att växa som person i ett och samma företag. Men det är lika kul att se hur företaget utvecklas, och att vi får kunderna att förstå att en offentlig toalett inte är ett nödvändigt ont. Utan en samhällstjänst som både kan komplettera och lyfta en stadsmiljö.