Toalett anpassad för skyddsrum och krissituationer

Att ha tillgång till en toalett är livsviktigt – och kanske ännu mer om vi befinner oss i en krissituation. Men tillgången till el och vatten är inte självklart vid en eventuell naturkatastrof, kris, eller om man befinner sig långt utanför civilisationen eller i ett skyddsrum. Pacto är toaletten som fungerar helt utan el och vatten och är redo att användas direkt efter en enkel montering.

Sedan starten har Pactotoaletten fått en given plats i såväl sommarstugor som i katastrofområden, vid militära övningar,  i skyddsrum och på expeditioner i extrema klimat. Pacto fungerar som en vanlig toalett. Skillnaden är att spolningen sker med hjälp av en tunn folie som täcker toalettskålen. Folien kapslar in avfallet och gör toaletten helt luktfri, hygienisk och enkel att tömma.

Pacto - toalett skyddsrum

En hygienisk toalettlösning för krissituationer

Den enkla toalettlösningen har löst ett stort problem och används nu över hela världen. För när det inte finns tillgång till avlopp för att göra sig av med avfall från en toalett måste det lösas på något annat sätt. 

– Förutom att den är en självklar lösning för avskilda sommarstugor och båtar har den sålts till bland annat Japan som förbereder beredskapsrum för att hantera humanitära situationer och naturkatastrofer. Flera organisationer i bland annat Frankrike och Schweiz använder dem för att bygga upp flyktinganläggningar runt om i Europa, berättar Ronny Säteraas, ansvarig för Pacto på Danfo. 

toalett skyddsrum.jpg

– Det som gör den så given för krissituationer är att den är enkel att transportera och lagra, enkel att montera och kan användas direkt utan att behöva kopplas på vare sig el- eller vattennätet. Du kan i princip packa upp den på gräsmattan och börja använda den, säger Ronny Säteraas.  

Pacto – en smart toalett för skyddsrum

De senaste åren har vi blivit påminda om att vi kan utsättas för kriser även i Sverige. Vi förbereder oss för att hantera samhällskriser både i och med rådande klimatförändringar, och på grund av den ökade oron för krig.

– Toalettanvändandet blir snabbt en hälsofråga i katastrofområden. Genom att kapsla in avfallet efter varje toalettbesök och mata på ny spolfolie garanterar Pactotoaletten att varje besök blir hygieniskt och rent, säger Ronny Säteraas.

Pacto - skyddsrumstoalett

Pacto skulle vara en utmärkt lösning som toalett för våra skyddsrum bland annat. Tack vare den enkla mobiliseringen kan man lätt anpassa hur många som behövs och installera dem direkt utan rörmokare och elektriker. När behållaren är full slänger man det inkapslade avfallet, helt utan att det luktar eller kommer i kontakt med något annat, säger Ronny Säteraas. 

Enkel att underhålla och håller i 100 år

Den enkla designen gör att Pacton har väldigt få delar som kan gå sönder. Och det är det som gör att den håller år efter år. 

– Vart annat år ska man smörja vissa delar och det är enkelt att göra själv. Och vid normalt bruk så är det i princip inget som kan gå sönder. Den håller i 100 år. Skulle man någon gång behöva byta ut en del så finns alla reservdelar, oftast via återförsäljare och de byter man också själv. Detta är också en fördel med Pacto som toalett i skyddsrum, säger Ronny Säteraas.

Vill du veta mer om Pacto och dess användningsområden? Kontakta Ronny

Ronny Säteraas

Innesäljare reservdelar och produkter