Snart invigs familjerumstoaletten - En offentlig toalett där barnens behov är i centrum

Att alla ska känna sig trygga och bekväma med att använda toaletten i det offentliga rummet är en självklarhet för oss på Danfo. Därför har vi tillsammans med Helsingborgs stad utvecklat familjerumstoaletten, en offentligt toalett som har tagits fram för att både barn och vuxna ska uppleva ett positivt toalettbesök.

Studie av offentliga toaletter

I en studie gjord av Helsingborg stad upptäcktes att barn ofta inte känner sig trygga med att gå på offentliga toaletter. Barnen berättade att höga handfat, tunga toalettdörrar, handtorkar som lät läskigt högt och otydliga låsmekanismer på toaletten gjorde upplevelsen negativ. I samarbete med Helsingborg stad bestämde vi oss därför för att ta fram en offentlig toalettbyggnad som är anpassad helt och hållet efter barnens behov. Vi ville tillsammans skapa en rolig och trygg upplevelse för barn, samtidigt som vi bidrar till att göra vistelsen i staden mer tillgänglig för barnfamiljer.

Barn besöker offentlig toalett

Offentlig toalett anpassad för barn

Resultatet blev familjerumstoaletten, en toalettbyggnad utrustad med extra handfat, toalett och handtork i barnstorlek. Klinker, paneler och fasad är täckta i lustfyllda motiv – anpassningsbara utifrån önskat tema och stadsbilden. Det finns även utrymme för barnvagn inne på toaletten, och byggnaden är utrustad med dörrautomatik och armbågskontakt för att det ska vara enkelt att öppna och stänga dörren.

Snart invigs familjerumstoaletten - offentlig toalett för barn

Installation av offentliga toaletter

Helsingborg stad installerar just nu sina två första familjerumstoaletter med dinosaurietema och djurtema. Dessa invigs i början på juni under H22. Inne på zebratoaletten i Dockanparken möts barnen av alla möjliga djur på savannen och kan bli överraskade av att hitta både tigerspår och elefantbajs på golvet. Vi på Danfo tar vidare konceptet och erbjuder nu kommuner runt om i landet att även dem anpassa stadskärnan efter alla invånares behov. Vi ser fram emot fler spännande samarbeten och är förväntansfulla över hur vi får designa nästa lekfulla toalett.

För mer information om vår familjerumstoalett kontakta: