Lekfull offentlig toalett får godkänt av förskoleklass

Vår familjerumstoalett ska ge barn en tryggare upplevelse av det offentliga toalettbesöket – och då är självklart barnens åsikter extra viktiga för oss. Därför har vi i samverkan med Helsingborgs Stad tagit fram ett offentligt toalettkoncept skapat utifrån intervjuer med barn. Vi bjöd in en klass från den mobila förskolan Valpebo, Dibber i Örebro för att få höra vad de hade att säga om det nya konceptet.

Offentlig toalett byggd med barn i åtanke

En offentlig toalett ska vara till för alla. Men offentliga toaletter är inte alltid byggda med barn i åtanke. I familjerumstoaletten har vi tagit vara på de insikterna för att göra vår nya toalett mer barnvänlig.

Handfatet sitter lågt för att barnen ska nå, handtorken är tyst för att inte upplevas som läskig och utrymmet är rymligt för föräldrar och pedagoger som behöver hjälpa till. Dörren in till toaletten kan öppnas med en tryckknapp och det finns en toalett för barn bredvid en stor. För att göra toalettbesöket roligare och tryggare för barnen har byggnaden ett lekfullt tema.

Offentlig toalett utvecklad med och för barn

En offentlig toalett utöver det vanliga

Familjerumstoaletten som ska placeras i Helsingborg är tillverkad i Nora. Barnen på förskolan Valpebo fick bli först ut med att testa den. Utsidan är zebramönstrad och inuti möttes barnen av alla möjliga djur på savannen och blev överraskade av att hitta både tigerspår och elefantbajs på golvet.
Självklart underlättar det både för oss pedagoger och för våra barn om det finns toalett på våra utflyktsmål – och är de av den klass som Familjerumstoaletten är, så blir besöket betydligt mer lustfyllt, berättar Camilla Viktorsson, Pedagog på Valpebo.

Förskolan Valpebo
Förskolan Dibber besöker offentlig toalett

Design och miljö som tilltalade barnen

– Wow, titta det finns två toaletter! utbrast barnen. – Och en elefant som åker luftballong! Deras reaktioner visade att de var tydligt imponerade av djurvärlden vi hade byggt upp. Där lyckades vi verkligen skapa en miljö som tilltalar barnen och det värmer lite extra. När det kommer till barn är det aldrig några konstlade reaktioner, utan äkta känslor som kommer fram.

Feedbacken vi fick från besöket gjorde självklart både oss och vår samverkanspartner Helsingborgs Stad stolta.
– Generellt borde toaletter skapa glädje på samma sätt som familjetoaletten gör. De flesta är ganska tråkiga, strikta och inte alls barnvänliga. Familjetoaletten skapar verkligen trygghet för barnen, säger Camilla Viktorsson.

Framtidens offentliga toaletter finns i barns önskningar

Barnen kom också själva med flera roliga förslag på framtida teman på familjetoaletter. Bland annat Star Wars-toalett, en toalett med regnbågstema och en toalett för pirater. Utmärkta idéer tycker vi på Danfo, vi tänker redan på hur ett toalettbesök med Darth Vader skulle kunna se ut!

Invändig design av offentlig toalett

Ett gott samarbete som skapar framtidens trygga offentliga toaletter

I Helsingborg finns en vilja att utveckla staden i en mer barnvänlig riktning. För att lyckas med detta behöver vi bli bättre på att lyssna in och agera utifrån barnens behov och önskemål. Med insikt från vardagen, där en femåring inte ville gå på en offentlig toalett i samband med ett lekplatsbesök, föddes en tidig idé om en toalett där barnens användarupplevelse står i fokus. Men det stannade inte vid en idé. Familjetoaletten är ett samarbete mellan Helsingborgs stad och Danfo där förhoppningen är att ge barnen en trygg, familjevänlig och lekfull toalettupplevelse.

Genom intervjuer med barn och familjer i Helsingborg har problem, tankar, idéer och möjliga lösningar identifierats, som ligger till grund för Familjetoaletten. Tyvärr går det inte att lova någon toalettstol i form av en prinsesstron med juvelinfattning (som ett barn föreslog). Däremot utlovas en toalett som är utformad efter barnens tankar om hur en trygg toalett ska vara och med tema som matchar lekplatserna som bonus, säger Pamela Sjöstrand, landskapsarkitekt på Stadsbyggnad Helsingborg i Helsingborg stad.

Projektet är en del av H22 som arbetar för att knyta samman, driva på och lyfta fram nya idéer som kan bidra till att Helsingborg blir en smartare, mer hållbar och omtänksam stad som erbjuder hög livskvalitet för hela vår stad – även i framtiden. Välkommen till H22 City Expo i Helsingborg den 30 maj – 3 juli. Då får du testa Helsingborgs två nya, barnvänliga offentliga toaletter.

Offentlig toalett med en extra toalett för barn

Invändig design av offentlig toalett med barn i åtanke

Fler samarbetspartners/leverantörer i detta projekt:

Fasad samt barnhandfat i emaljerad plåt
Finemal OY, www.finemal.com, design Elisabeth Möllerström, Helsingborgs Stad

Innerväggar och tak i tryckt laminat
Wallsystems Glimåkra of Sweden, www.glimakra.com, design Elisabeth Möllerström, Helsingborgs Stad

Tryckt klinkers
Everstyle® Art & Image Tiles, www.everstyle.se, design Bibbi Evermark, Everstyle

Unik design invändigt av offentlig toalett

Vill du veta mer om Familjerumstoaletten? Ta kontakt med oss