Offentliga toaletter i naturrika Oslo

Oslo Kommun, Norge

Flera av Oslo kommuns friluftsområden har den senaste tiden kompletterats med moderna offentliga toaletter. Kombinationen av orörd natur och goda bekvämligheter passar nutidsmänniskan perfekt.

Oslo kommun är inte enbart storstad utan rymmer också mycket vacker natur. Friluftsområdena lockar varje år många tusen besökare att motionera, vandra och umgås tillsammans.

Förtroende att leverera offentliga toaletter

De senaste två åren har Danfo fått förtroendet att leverera offentliga toaletter till flera av dessa platser, bland annat sjöområdet Sognsvann i Nordmarka, ön Hovedøya utanför Aker Brygge, ön Håøya i Indre Oslofjord och Østmarka.

Danfo har placerat flera offentliga toaletter i Oslo

Etableringarna innebär att besöksmålens standard höjts radikalt. På flera av platserna har man tidigare enbart haft utedass, vilket fått många att hellre gå ut i skogen.
Nu finns istället toppmoderna offentliga toaletter som städas ofta och uppfyller både bekvämlighets- och hygienkrav. Husen är dessutom utformade för att passa in i omgivningen. I Sognsvann, exempelvis, går fasaden i en jordnära ton och har ett så kallat sedumtak där särskilda typer av växter frodas.

– Vi har fått mycket god respons från både Oslo kommun och deras besökare sedan vi installerade de här anläggningarna, säger Vidar Edvardsen, platschef på Danfo i Norge.

Mycket besök på de offentliga toaletterna

Det varma mottagandet syns också i statistiken – under de första nio månaderna under 2017 gjordes exempelvis 75 700 besök på toalettanläggningen i Sognsvann.

Offentliga toaletter i vintermiljö vid Sognsvann, Oslo

– Alla de här områdena är väldigt välbesökta och de offentliga toaletterna blir därför ett väldigt lyft, säger Vidar Edvardsen.

Inför 2018 planeras ytterligare två offentliga toaletter till Oslo kommun, även de till friluftsområden utanför stadskärnan. Vidar Edvardsen ser dessutom möjligheter att i framtiden förse även lek- och skateparker i de centralare delarna med bekvämligheter.

– Ett väl anpassat och välskött toaletthus höjer attraktiviteten på alla samlingsplatser utomhus, säger han.