Offentliga toaletter på rastplatser i Norge

Statens Vegvesen, Rastplatser Norge

Längs Norges vägar samsas bilar, husbilar, konst, design och arkitektur i en fantastisk symbios. På utvalda ställen längs Norges kust – från syd till nord – har arkitekter och konstnärer tagit fram installationer som smälter in i landskapet. En installation är återkommande och finns placerad på rastplatser – nämligen offentliga toaletter.

Norge är fantastiskt och dess rastplatser hjälper dig att uppleva naturen.jpg

 

18 nationella turistvägar

Norge har 18 nationella turistvägar som täcker 2 136 kilometer – där kan du ta en roadtrip bland fjordar, fjäll, vattenfall och glaciärer. Här finner du vägar med det lilla extra då norsk arkitektur och design förgyller resan. Från hisnande utsiktspunkter, häpnadsväckande konstruktioner till ovanliga rastplatser och offentliga toaletter.

Myrkdalen bjuder på fantastiska vyer.jpg


Offentliga toaletter i ägg

Exempelvis har Danfo fått i uppdrag att utveckla offentliga toaletter som ska byggas in i ägg. Dessa toaletter kommer att finnas vid Bankløkka, Hortens Kommun. Idén och designen för dessa offentliga toaletter är från Spir Arkitekter AS.
– Det här är ett jättebra projekt och vi är glada att få vara en del av detta projekt, säger Vidar Edvardsen, VD för Danfo AS.  


Några av våra favoritrastplatser och utsiktsplatser med designade offentliga toaletter

Oscarshaug – Här kan du se ut mot Hurrunganebergen och du får en magnifik utsikt, med det ikoniska berget Store Skagastølstind.

Mefjellet - Mitt på fjällplatån vid Storevasskrysset hittar du Mefjellet rastplats.

Flotane - Efter oändliga stigningar från havet till berget är det först när du når toppen vid Flotane på Aurlandsfjellet som du verkligen känner att du är "på toppen". Rastplatsen med bänkar och serviceanläggningar får all sin el från solpaneler och förenar därigenom skönhet, funktion och miljövänlighet.

Selvika - Rastplatsen liknar en intrikat betongskulptur, med en landgång som svänger ner till grillplatsen på stranden. I detta område finns även kulturarv och lämningar efter bebyggelse från yngre stenåldern samt från samisk kultur.

Flydalsjuvet - Denna rastplats ligger nära den branta bergssidan i den inre änden av Geirangerfjorden och är en av många platser som erbjuder spektakulära vyer över fjorden. Härifrån kan du se den 1 502 meter höga Laushornet-toppen och den 1 629 meter höga Eidshornet-toppen. Gammalt virke med århundranden på nacken användes vid byggandet av servicebyggnaden och informationsstället. Utsiktsplattformen vid Flydalsjuvets ravin är utformad med ett övre och nedre plan förenade med en gångväg.
 

Vatten och skog i symbios längs Vestnes.jpg


Husbil och besöker en rastplats?

Att ha med sig sin husbil för att upptäcka Norge blir mer och mer vanligt. Tänk på att rastplatserna är fria att använda men att det i vissa fall finns en tvåtimmarsregel för husbilister. Detta skiljer sig åt från rastplats till rastplats.

Längs Voss vägar finns offentliga toaletter.jpg

Här kan du läsa mer för att planera din resa: Restips Norges nationella turistvägar

Vill du också placera en offentlig toalett vid en rastplats, titta in på våra alternativ här: Offentliga toaletter

Vill du veta mer om toaletter vid rastplatser? Kontakta Tomas

Tomas Pinni

Regionsäljare region norr